Gutterne på kutterne

Gutterne på kutterne er en dansk tv-serie på TV2, som skildrer livet som fisker i Jammerbugten på Thorupstrand. Thorupstrand er et fiskerleje, hvor der bor mange fiskere med deres familier. Gutterne på kutterne er blevet en meget populær TV-dokumentar serie, som har kørt siden 2015 med seks sæsoner, og som bl.a. har brødrene Jesper og Bo som hovedkarakterer. Jesper og Bo har siden hen startet røgeri “Thorupstrand Røgeri”, med både en fysisk butik  en online webshop, hvor de sælger frisk fisk og fiskekasser leveret direkte til døren. Find hele sortimentet af fisk og delikatesser, ved at klikke nedenunder. 

Hvem er Gutterne på kutterne?

Jesper og Bo er brødre og er begge opvokset på Thorupstrand i en fiskerfamilie. Det lå derfor i kortene, at de skulle fortsætte i samme spor. 

Både Jesper og Bo er en del af et fællesskab mellem områdets fiskere, som hedder Thorupstrand Kystfiskerlaug, som fisker på naturens betingelser. 

Fiskerne deler udgifterne som er forbundet med fangstrettigheder, det daglige virke mm. Fordelingen af udgifterne er med til at sikre de bedste muligheder for at kystfiskeriets gamle traditioner og dyder består. 

I TV-programmet Gutterne på kutterne får vi et særligt indblik i en branche som er hårdt trængt, men som også er enormt fascinerende og på sin vis smuk. De to brødre Jesper Bo arbejder sammen hver dag og trives rigtig godt i det. I programmet følger vi dem i tykt og tyndt sammen med de andre fiskere gennem op-og nedture, forelskelser, børn, fritid, deres arbejde mm., og får på den måde et ærligt indblik i en verden mange ikke kender så meget til. I Gutterne fra kutterne få du lov til at stævne ud i solopgang med fiskerne og heppe på dem i håbet om, at de får en god fangst lige præcis denne morgen. 

Gutterne fra kutterne i Thorupstrand

Området hvorfra Gutterne sejler ud i kutterne fra hedder Thorupstrand. Stranden er beliggende ved Skagerrak i Jammerbugt kommune, og er Nordeuropas største aktive kystlandingsplads. Særligt Jesper og Bo kæmper dagligt for at kystfiskeriet i Thorupstrand bevares. På stranden finder man hele 13 aktive fiskekuttere, heriblandt Jesper og Bo’s fiskekutter HM94. På de i alt 13 både er der cirka 25 fiskere tilknyttet i alt.

Når dagens fiskeri er overstået og fangsten skal på land, kan man opleve fiskekutterne blive trukket ind, hvilket er til glæde for mange – især for danske turister, der har set Jesper og Bo i ”Gutterne på kutterne”. De besøgende har desuden rig mulighed for at følge Thorupstrands aktiviteter helt tæt på, og endda få en snak med lokale fiskere som Jesper og Bo.

Her kan du læse mere om Thorupstrand som ligger i Jammerbugten.

Familien hos Thorupstrand Røgeri

En ægte fiskefamilie

Jesper, Bo og Lisbeth er født ind i en ægte fiskerfamilie, der gennem mange generationer har nydt mange timer på havet. 

De er som søskende født og opvokset tæt ved Thorupstrand, hvor de altså fortsat bor og driver Thorupstrand Røgeri sammen. Det er derfor ikke overdrivelse at sige, at de har fået fiskeri ind med modermælken, og at de på denne baggrund er som skabte til at føre en mangeårige tradition om kystfiskeri videre. De har derfor også mange års erfaring i deres fag, og ved nærmest alt der skal vides indenfor deres område.

Fiskeri er et hårdt job

Gutterne fra kutterne elsker at være fiskere, men det er også et hårdt erhverv. Vejret er blevet mere ustabilt de seneste ti år, og det betyder færre dage, hvor man reelt kan komme ud og fiske. For meget vind og strøm gør arbejdet besværligt, og samtidigt gør udenlandske fiskere arbejdet sværere med deres enorme fiskebåde, som ødelægger havbunden, og som ikke fisker bæredygtigt. Dette stopper dog ikke hverken Jesper eller Bo, der hver dag kæmper en brav kamp for at holde deres erhverv ved lige, og undgå at der overfiskes og at havbunden tømmes for frisk fisk og andet liv.

Du kan læse meget mere om Bo og Jespers arbejde som fiskere på TV2.

Bæredygtigt fiskeri

Til trods for at fiskeri er deres levebrød, bliver der også tænkt fremad. Det er blandt andet derfor de er forkæmpere for bæredygtigt fiskeri, og gør hvad de kan for at undgå at fiskearter udryddes og at havets øvrige liv beskadiges. De har hermed både moralen og de praktiske færdigheder indenfor kystfiskeri i orden, og du kan derfor roligt og trygt bestille lækker fisk hjem til døren – fra en ægte fiskerfamilie i Thorupstrand!

Jesper og Bo fra Gutterne på kutterne går op i bæredygtigt fiskeri, da de ikke ønsker at deres arbejde på havet ødelægger havets rigdom. Også på Thorupstrand, hvor de holder til, er der generelt enighed om bæredygtighed, hvilket også har medført at der kun fiskes ud fra bæredygtige principper. Hertil kan det blandt andet nævnes, at der fiskes med garn og snorrevod, der er en naturskånsom form for fiskeri.

Når du bestiller frisk fisk online fra Thorupstrand Røgeri, kan du derfor have helt ro i maven. Du støtter på denne måde både Gutterne, men du bliver også en slags forkæmper for at købe bæredygtig fisk, og bevare så meget som muligt af det naturlige hav og dét liv, det huser.

TV2 programmet “Gutterne på kutterne”

Siden 2015 har danskerne kunne følge Jesper, Bo og en række andre Gutters liv som kystfiskere på Thorupstrand. Bo og Jesper er som søskendepar opvokset i en rigtig fiskerfamilie, der så langt tilbage de kan huske har været vilde med at fiske. De to brødre har siden de var helt unge taget med deres far ud på havet for at fiske. Den fortsatte begejstring for kystfiskeri har resulteret i, at de i 2015 stiftede Thorupstrand Røgeri sammen med deres søster Lisbeth. Røgeriet ligger i den lille landsby V. Thorup, der ligger tæt på Thorupstrand.

Gutterne på kutterne nye afsnit

Serien bliver sendt på TV2 og har haft kæmpe succes, der har ført til, at seriens fjerde sæson i gennemsnit havde over 500.000 seere pr. afsnit. Siden 2015 er det blevet til over 30 afsnit og seks sæsoner, hvor du kan følge livet til lands og til vands på Thorupstrand. Har du endnu ikke set ”Gutterne på Kutterne”, kan du finde serien på TV2 Play.

Bestil Gutterne på kutternes fisk og fiskekasser lige til døren

Gutterne fra Kutterne synes det skal være nemt at spise god frisk fisk, lige meget hvor du bor henne i landet. Her på siden finder du et bredt udvalg af populære spisefisk såsom koldrøget laks, jomfruhummer og torsk. I fiskekasserne kan du finde forskelligt fisk og delikatesser, og kommer i flere størrelser, så du selv kan vælge hvilken der passer til dig eller din familie. Med Gutterne fra Kutternes fiskekasser er det nemt at spise sundt, lækkert og varieret og at få sin ugentlige ration fisk som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Besøg Gutterne på kutternes røgeri

Du er også velkommen til at komme forbi vores fysiske butik, Røgeriet

Thorupstrand Røgeri er beliggende i en tidligere fiskefabrik i landsbyen Vester Thorup, blot 4 kilometer fra Thorupstrand, hvor fiskene landes. Fiskefabrikkens 200 m2 er moderniseret og istandsat med tilhørende butik.

I tilknytning til røgeriet har vi butiksudsalg med vores røgvarer samt årstidernes ferske fisk.

Vi åbnede Røgeriet i 2016 som du kan læse mere om i denne artikel fra TV2Nord.

Adressen til Røgeriet er: 

Toftholmvej 43, Vester Thorup,
9690 Fjerritslev

Få fisk leveret direkte til døren af Gutterne fra kutterne

I Gutterne fra kutternes online webshop, kan du finde alt godt fra havet samt lækre delikatesser eller hele fiskekasser.

Besøg shoppen og følg os på vores Facebookside, hvor du kan få nyheder, se tilbud og videoer og følge vores rejse med vores røgeri. Med Thorupstrand Røgeri er det nemt at få lækkert fisk og delikatesser som en del af din madlavning – og så bliver det oven i købet leveret direkte til døren!